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Reference is made to your ruling request filed on November 24, 2015, on behalf of 
Taxpayer pursuant to the provisions of the 2011 Puerto Rico Internal Revenue Code, as 
amended (“Code”), Administrative Determination No. 12-04, issued on February 14, 2012 
(“DA 12-04”), and Administrative Determination No. 12-09, issued on May 29, 2012 (“DA 
12-09”), with respect to the Puerto Rico income tax treatment of the transaction described 
below. 
 

I. STATEMENTS OF FACTS 
 
You represented that Taxpayer is currently a limited liability company (“LLC”) organized 
and existing under the laws of Puerto Rico, engaged in a business. Taxpayer maintains 
its books under the income tax basis method of accounting on the basis of a fiscal year 
ending on September 30th. Moreover, Taxpayer, made an election to be treated as a 
special partnership under the provisions of Supplement P of the income Tax Act of 1954, 
as amended. Taxpayer has continued to comply with all the statutory requirements to 
qualify as a special partnership. 

Taxpayer is currently equally owned by two individual Members.  

Taxpayer filed before the Puerto Rico Department of State a Certificate of Conversion 
from a civil partnership to a LLC pursuant to the provisions of the Act 164-2009, effective 
on October 1, 2015 (the “Conversion”). Taxpayer will forego its election to be treated as 
a special partnership in order to elect to be treated as a partnership for income tax 
purposes under the Code. 
 

II. RULINGS REQUESTED 
 

1. The Taxpayer will be considered for all purposes of the Code as the same person 
prior and after the Conversion. 
 

2. No gain or loss or income will be recognized by either the Taxpayer or its members, 
on the Conversion from a civil partnership to a LLC pursuant to the provisions of 
AD 12-04. 
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3. No gain or loss will be recognized by the Taxpayer or its members on the deemed 
liquidation resulting from the change in tax treatment from a special partnership to 
a partnership, in pursuance with the provisions of AD 12-04 and AD 12-09 and the 
Code. Pursuant to the provisions of AD 12-04, the Taxpayer will, nevertheless, be 
subject to the recognition of any income resulting from the application of the 
provisions of Section 1115.08 of the Code. 
 

4. Pursuant to the provisions of AD 12-04, the basis of the assets of the Taxpayer will 
be the same as the basis said assets had immediately prior to the Conversion and 
change in tax treatment from a special partnership to a partnership under the 
Code. 
 

5. Pursuant to the provisions of AD 12-04, in determining the holding period of the 
property of the Taxpayer, there will be included the Taxpayer’s holding period 
before the conversion and deemed liquidation. 
 

6. Taxpayer’s tax attributes available as of the date of the Conversion may be carried 
over by the partnership, in pursuance with the provisions of AD 12-04.  

 

7. Pursuant to the provisions of Section 1071.06(b)(1)(C) of the Code, the Taxpayer 
will retain its current tax year due to a valid business purpose.  The Taxpayer’s 
taxable year will remain on the basis of a fiscal year ending on September 30th.   

 

8. The effective date of the Conversion of the Taxpayer into a “partnership” subject 
to the provisions of Chapter 7 of the Code, will be October 1, 2015.  

 
III. LAW AND ANALYSIS 

 
Section 1076.01 of the Code provides the transition rules for the application of Chapter 7 
of Subtitle A of the Code.  This section is generally applicable to entities that, by the 
application of the Code or in a voluntary manner, convert from a corporation to a 
partnership, and provides the applicable conversion rules.  However, Part III, A. of AD 12-
04 specifically states that the conversion rules stated in Section 1076.01 do not apply to 
partnerships or LLCs that at the effective date of the Code had in effect an election as 
special partnership or as corporation of individuals.  Instead, this Department determined 
that partnerships or LLCs that had in effect an election as special partnership or 
corporation of individuals at the effective date of the Code, may request a conversion to 
a partnership under Chapter 7 of Subtitle A of the Code. Under such conversion, the "new 
partnership" receives, in a tax- free transaction, the assets and liabilities with the same 
tax basis, holding period of such assets and tax attributes of the special partnership or 
corporation of individuals. Notwithstanding, the new partnership shall be subject to 
Section 1115.08 of the Code under the same terms and conditions to which the 
partnership or LLC was subject immediately before the conversion.  The effective date of 
the Code for income tax purposes was the first day of the taxable commencing after 
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December 31, 2010, pursuant to Section 6110.04(a)(1) of the Code, which, in the 
Taxpayer’s case, was October 1, 2011. 

Furthermore, Part III, B. of AD 12-09 provides that a partnership that has in effect an 
election of special partnership or corporation of individuals on the effective date of the 
Code and subsequently elects to convert into a partnership subject to tax pursuant to 
Chapter 7 of Subtitle A of the Code, shall request such conversion by filing a request for 
an administrative determination on or before the last day of the third month following its 
date of conversion. Retroactive conversions shall not be granted. 

The Taxpayer had a special partnership election as of the effective date of the Code for 
income tax purposes, which was October 1, 2011, in this case.  Therefore, the conversion 
rules stated in Section 1076.01 of the Code are not applicable to the Taxpayer, pursuant 
to AD 12-04.  Instead, the Taxpayer timely filed a request for administrative determination, 
as required under AD 12-09, to request the application of the provisions of AD 12-04, 
whereas the "new partnership" receives, in a tax- free transaction, the assets and 
liabilities with the same tax basis, holding period of such assets and tax attributes of the 
special partnership.  Notwithstanding, the new partnership shall be subject to Section 
1115.08 of the Code under the same terms and conditions to which the partnership was 
subject immediately before the conversion. 

On the other hand, Section 1071.06(b)(1) of the Code states the general rule that the 
taxable year of a partnership shall be determined as though the partnership were a 
taxpayer.  Generally, a partnership shall not have a taxable year other than (i) the majority 
interest taxable year; (ii) if there is no taxable year described in (i), the taxable year of all 
the principal partners of the partnership; or (iii) if there is no taxable year described in (i) 
or (ii), the calendar year unless the Secretary by regulations prescribes another period. 
However, a partnership may have a taxable year different from the one stated herein if it 
establishes, to the satisfaction of the Secretary, a business purpose. For purposes of this 
subparagraph, any deferral of income to partners shall not be treated as a business 
purpose. 

The Taxpayer, prior to its conversion, had a taxable year different from its individual 
partners.  The Taxpayer requested to keep the same tax year holding that the current 
accounting period guarantees the issuances of timely tax information forms to its 
members and government agencies; the affiliate entity has the same fiscal year and also 
maintains and reports financial statements under the same tax year; the change in 
accounting year for one of the entities will cause and undue burden and additional costs 
on the administration of the Taxpayer; and that maintaining the current accounting period 
will not result in the deferral of a substantial net loss, or a distortion of income or expense.  
However, the Department is currently not considering tax reporting issues as a business 
purposes that would permit the application of a different tax year than the one stated in 
Section 1071.06(b)(1) of the Code in the case of partnerships. 
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IV. CONCLUSION 

 
Based solely on the facts and representations submitted for our consideration, the 
provisions of the Code, applicable Regulations, AD 12-04, and AD 12-09, this Department 
rules that:  
 

1. The Taxpayer shall be considered for all purposes of the Code as the same person 
prior to and after the Conversion. 
 

2. Effective October 1, 2015, Taxpayer election to be treated as a special partnership 
under the provisions of Supplement P of the Income Tax Act of 1954, as amended, 
shall be considered revoked. On that same date, it shall be considered that 
Taxpayer made the corresponding election to be taxed as a partnership under the 
provisions of Chapter 7 of Subtitle A of the Code. 
 

3. No gain or loss, or income shall be recognized by either the Taxpayer or its 

members on the Conversion pursuant to the provisions of AD 12-04 and AD 12-

09. 

 

4. Following the Conversion, it shall be considered that the Taxpayer received all 
assets and liabilities of the special partnership with the same tax basis, holding 
period of such assets and liabilities, together with the tax attributes of the special 
partnership applicable before the conversion in a tax exempt transaction pursuant 
to AD 12-04.  Therefore, no gain or loss shall be recognized by the Taxpayer or its 
members on the deemed liquidation resulting from the change in tax treatment 
from a special partnership to a partnership. Notwithstanding, the new partnership 
shall be subject to Section 1115.08 under the same terms and conditions to which 
the partnership or LLC was subject immediately before the conversion. 
 

5. In connection with this conversion and rulings, Taxpayer shall change its taxable 
year to a calendar year ending on December 31, pursuant to Section 1071.06 of 
the Code, effective with the calendar year ended December 31, 2015.  Such 
change of accounting period was approved by this Department on June 1, 2016.   
 

6. The Members shall include their corresponding distributable share on Taxpayer’s 
income for the taxable year 2015 according to the provisions of Sections 1040.10 
and 1061.24 of the Code.  Therefore, the Members shall include with their 2015 
Individual Income Tax Return their corresponding distributable share on the 
Taxpayer’s income for the taxable year ended September 30, 2015, and the short-
period ended December 31, 2015. 

 
Copy of this letter ruling shall be attached to the Puerto Rico income tax return of the 
Taxpayer for the year of the conversion. 
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the above transactions under any other 
provision of the Code, the applicable regulations, or as to the tax treatment of any 
condition existing at the time of the transactions, or any effect resulting therefrom, that is 
not specifically covered by this ruling.  The opinion expressed herein shall be valid only 
upon the continued existence of the facts as submitted for our consideration.  This letter 
ruling is directed only to the Taxpayer requesting it and may not be used or cited as 
precedent. 
 
Cordially, 
 
 
 
 
Elisa Vélez Pérez, CPA, Esq 
Assistant Secretary 


