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By letter dated November 24, 2015, you requested, on behalf of Merchant, certain rulings 
in connection with Subtitle D of the Internal Revenue Code of 2011, as amended, 
(hereinafter, the “Code”) and Act 72 of May 29, 2015, in connection with the Sales and 
Use Tax (hereinafter, “SUT”) applicable to the services rendered by Merchant.  Our 
opinion is based on the following facts submitted for our consideration. 
 

I. STATEMENTS OF FACTS 
 
Merchant is a privately held corporation organized under the laws of the Commonwealth 
of Puerto Rico. Merchant is engaged in providing comprehensive pharmacy management 
and clinical services to various hospitals located in Puerto Rico.  Merchant operates within 
the premises of these hospitals under outsourcing pharmaceutical services agreement 
with the hospitals (the “Agreement”).   
 
Merchant provides two type of services: prescription drug purchasing related services 
(“Drug Purchasing Activity”) and pharmacy labor related services (“Pharmacy Services”). 
These services are billed as Drug fee and Labor fee, respectively. 
 
The Drug Purchasing Activity consist of Merchant’s monitoring the hospital Rx medicine 
inventory, placing the orders under the hospital’s name with the suppliers and paying for 
medicine on behalf of the hospital to wholesalers or other direct vendors. The Rx 
medicines are invoiced directly to the hospital but it is Merchant who is at risk for paying 
the cost of purchasing the medicines.  As part of the Agreement, the hospital reimburses 
Merchant via a “per patient drug fee”, which is a set fee based in pharmacy adjusted 
patient day (PAPD), also known as Adjusted Patient Days. 
 
All the drugs administered to the patients are based on prescriptions for dispensing 
ordered by physicians and includes a prescription order to be dispensed by Merchant’s 
pharmacy employees.  The medicines dispensed by Merchant are mostly prescription 
medicines that have to be acquired following a physician’s prescription.  Merchant may 
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also dispense over-the-counter (OTC) medicines prescribed by a physician.  However, 
less than 2%, on average, of all purchases of medicines by Merchant to be dispensed are 
OTC medicines.  The PAPD include both OTC medicines and medicines that can only be 
acquired with a physician’s prescription. 
 
The Pharmacy Services consist of providing the licensed pharmacy employees that 
perform the pharmacy tasks and are responsible for performing on a day to day basis all 
the usual activities performed by licensed pharmacists, including, but not limited to, 
maintain dosages and patient profiles; monitor patient medication profiles at the time of 
dispensing for medication allergies, drug interactions, and duplication; ensure that full and 
complete pharmacy records and charts are prepared and maintained in compliance will 
applicable laws, rules and regulations; and keep patient and service records; among 
others. 
 

II. RULINGS REQUESTED 
 

1. That the operations performed by Merchant, specifically those described as 
comprehensive pharmacy management and clinical services provided to various 
hospitals located in Puerto Rico be considered hospital services and thus not 
taxable. 
 

2. That said transaction should be exempted from SUT pursuant to Sections 
4010.01(nn)(3)(A) and (G) and pursuant to Section 4010.01(bbb)(6) of the Code. 
 

3. That Merchant will be deemed in compliance with Subtitle D of the Code with 
regards to the documentation requirement by obtaining completed and executed 
Form SC 2916 “Certificate for Exempt Purchases (Tangible Personal Property and 
Exempt Services)” from every Hospital to which the Company provides the 
services in order to document the exempt nature of the transaction, pursuant to 
Section 4030.24 of the Code. 
 

4. That Merchant is deemed in compliance with Subtitle D of the Code by filing the 
new Special-SUT Monthly Return electronically through the Merchant Integrated 
Portal (by its Spanish acronym, “PICO”), that shall be filed on or before that 
twentieth (20th) day of the month following the month in which the transaction 
exempted for Special- SUT of four (4) percent was effected pursuant to Section 
4041.02 of the Code. 

 
III. LAW AND ANALYSIS 

 
A. Drug Purchasing Activity 

 
Section 4020.01(a) of the Code imposes a tax upon every sale transaction of a taxable 
item in Puerto Rico.  Section 4210.01(a) of the Code imposes an additional tax on every 
sales transaction of a taxable item in Puerto Rico carried out after June 30, 2015. 
Paragraph (d) of Section 4210.01 of the Code states specifically that for purposes of such 
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section, there shall be used the definitions established in Subtitle D of the Code.  The 
applicable SUT rate is composed of a base rate of 6% and a surtax rate of 4.5%, for a 
combined rate of 10.5%, pursuant to Sections 4020.01(b) and 4210.01(b) of the Code.  
The application of the tax shall be subject to the exemptions granted in Chapter 3 of 
Subtitle D of the Code.  This tax is known as the SUT. 
 
A “taxable item”, which sale is subject to SUT, is defined under Section 4010.01(aa) of 
the Code as tangible personal property, taxable services, admission rights and mixed 
transactions.  “Mixed transactions” is defined under Section 4010.01(qq) of the Code as 
the retail sale of two or more tangible personal properties or services, in which the 
properties or services: (i) are different and identifiable, and (ii) are sold at a single price.  
However, a transaction that meets the definition of a mixed transaction shall not be 
considered a mixed transaction if it is a transaction that includes exempt and taxable 
tangible personal property, in which the purchase price or sales price of the taxable 
property is immaterial.  For these purposes, the term immaterial means that the purchase 
price or sales price of the taxable personal property does not exceed ten (10) percent of 
the total sale or purchase price of the mixed tangible personal property.  Section 
4010.01(qq)(5)(C) of the Code. 
 
Under Chapter 3 of Subtitle D of the Code, Section 4030.12(a) of the Code establishes 
an exemption for medicines for human consumption that may be acquired only and 
exclusively by medical prescription (known as “Rx Products”), including the bottles and 
security caps, labels and bags inherent to the dispensing of prescribed medicines.  
Therefore, only medicines that may be acquired exclusively by medical prescription are 
exempt from SUT. 
 
The term “medicine” is defined in Section 4110.01(a)(x) of the Code as “a compound, 
substance or preparation, and any component of the compound, substance or preparation 
that are not a “dietary supplement,” “alcoholic beverages,” or “food or food ingredients,” 
except the food used in enteral feeding: (1) recognized in the United States 
Pharmacopeia, in the Homeopathic Pharmacopeia of the United States, or in the National 
Formulary; or (2) destined to be used in the diagnosis, treatment or prevention of illness; 
or (3) destined to affect the structure or any function of the body. 
 
As represented, the fee charged by the Taxpayer with regards to the Drug Purchasing 
Activity includes both: medicines that can only be acquired by a prescription and OTC 
medicines.  However, the cost of the OTC medicines is less than 2% of all sales subject 
to the PAPD.  Therefore, the Drug Purchasing Activity may be considered a transaction 
that meets the definition of a mixed transaction, but nonetheless shall not be considered 
a mixed transaction since it includes exempt and taxable tangible personal property (i.e. 
the medicines), in which the purchase price of said taxable property is immaterial, 
pursuant to Section 4010.01(qq)(5)(C) of the Code.  Therefore, the PAPD is considered 
a fee for the sale of prescription medicines. 
 

B. Pharmacy Services 
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Section 4210.01(c) of the Code imposes a tax on services rendered to other merchants 
and designated professional services, as defined in Subtitle D of the Code, carried out 
after September 30, 2015, at the rate of four (4) percent.  Furthermore, paragraph (d) of 
Section 4210.01 of the Code states specifically that for purposes of such section, there 
shall be used the definitions established in Subtitle D of the Code.   
 
Section 4010.01(nn) of the Code states the general rule that “taxable services” means 
any service rendered to any person.  However, paragraph (nn)(3)(A) and (G) states that 
the term “taxable services” shall not include services rendered to other merchants, as 
defined by Section 4010.01(bbb) of the Code, or health and medical hospital services.  
Furthermore, Article 4010.01(nn)-1(b)(1)(viii) of the Regulation under the Code states that 
the term “health services” means services provided by doctors authorized to practice 
medicine in Puerto Rico and by health professionals with valid licenses issued by the 
Regulation and Certification of Health Professionals Office under the Department of 
Health and the Doctor’s Examination Court. 
 
“Services rendered to other merchants”, which are subject to the SUT at the rate of 4%, 
are defined under Section 4010.01(bbb) of the Code as services rendered to a person 
engaged in a trade or business or for the production of income, subject to certain 
exemptions.  Health and medical hospital services are exempted from the term “services 
rendered to other merchants” under paragraph (bbb)(6) of Section 4010.01 of the Code.  
Article 4210.01(c)-29 of the Regulation under the Code specifically states that health 
services are exempt even if they are provided directly by corporations or other entities.  
Therefore, health services are exempt from SUT.   
 
As represented, Merchant provides a series of pharmacy services for which a pharmacist 
license is required.  The services are provided through licensed pharmacy employees.  
Therefore, the Pharmacy Services provided by Merchant qualify as “health services” and 
are exempt from SUT. 
 

IV. CONCLUSION 
 
Based solely on the facts, representations, and documents submitted for our 
consideration, the provisions of the Code and the Regulation issued under the Code, this 
Department rules that: 
 

1. The Drug Purchasing Activity performed by Merchant under the Agreement 
shall be considered a sale of prescription medicines for SUT purposes, subject 
to the SUT exemption provided under Sections 4030.12(a) and 
4010.01(qq)(5)(C) of the Code.  Therefore, the Drug Purchasing Activity shall 
be exempt from SUT at the 11.5% and the 4% tax rates. 
 

2. The Pharmacy Services performed by Merchant under the Agreement shall be 
considered “health services”, pursuant to Article 4010.01(nn)-1(b)(1)(viii) of the 
Regulation and, therefore, will not be subject to SUT, pursuant to paragraphs 
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(nn)(3)(G) and (bbb)(6) of Section 4010.01 of the Code.  The Pharmacy 
Services shall be exempt from SUT at the 11.5% and the 4% tax rates. 

 
No opinion is expressed as to the tax treatment of the above transaction under any 
other provision of the Puerto Rico Internal Revenue Code of 2011, as amended, and the 
regulations issued thereunder, that may also be applicable thereto, or to the tax 
treatment of any condition existing at the time of the transaction, or any effect resulting 
therefrom, that is not specifically covered by this ruling. The opinion expressed shall be 
valid only upon the continued existence of the facts as submitted to our consideration.  
This letter ruling is directed only to the Merchant requesting it and may not be used or 
cited as precedent. 
 
Cordially, 
 
 
 
Elisa Vélez-Pérez 
Assistant Secretary 
Tax Policy Area 


